Minecraft Bouwproject #1 - Computers in Minecraft!

  • 2015-03-31
  • 1824 Bekeken
2015-03-31
niels bouwprojecten

Bouwprojecten? Heu waaaaaaaaaaaaaaat.... Ik ben er wegens school namelijk even tussenuit geweest, maar nu ben ik weer terug! Hieronder het eerste artikel in de reeks Minecraft Bouwprojecten, een serie die elke maand terugkomt met een nieuw bouwproject.




 

In dit artikel ga ik het hebben over computers, niet zomaar computers, maar computers in Minecraft. Ik som hieronder een aantal voorbeelden op doorheen de geschiedenis van Minecraft. Dit zijn niet alle computers die zijn nagemaakt maar slechts een selectie.

Computer #1 - 16-bit ALU


Deze 16-bit computer is gemaakt in 2010 door Whizzkid en is gemaakt met redstone. In het filmpje hieronder zie je hoe de computer werkt. Markus "Notch" Persson (bedenker Minecraft) reageerde via Twitter.

https://www.youtube.com/watch?t=393&v=LGkkyKZVzug

Computer #2 - Redstone Word Processor Computer


Deze computer is enkele maanden geleden gepost door Koala_Steamed, een Youtuber die aan deze redstone processor 2 jaar gewerkt heeft zonder commandblocks te gebruiken. Zijn verhaal kan je hier vinden.

https://www.youtube.com/watch?v=g_ULtNYRCbg

 

Computer #3 - Interactive Redstone Computers


Daarnaast zijn er ook mensen die een nog betere computer gemaakt hebben, met onder andere command en een calculator. Onthoud wel dat de computers in de volgende 2 filmpjes gebruik maken van commandblocks, in tegenstelling tot de vorige 2.

https://www.youtube.com/watch?v=aQqWorbrAaY

https://www.youtube.com/watch?v=Sl2pMeTYQo0


Computer #4 - ComputerCraft (mod)


Opmerking: Ondanks dat dit geen bouwproject is, maar een mod, vond ik ComputerCraft toch het vermelden waard in een lijst van minecraft computers.

ComputerCraft is een uitgebreide mod die o.a. computers en turtles aan Minecraft toevoegt, welke je dan kan programmeren om taken automatisch te doen. Mijnen is één van de voorbeelden wat je kan doen, maar er zijn enorm veel mogelijkheden.

Hieronder vind je enkele handige links.

[spoiler title='Disclaimer' collapse_link='true']Ik geef deze slechts ter informatie mee, de sites zijn dus niet van mij. Gebruik op eigen risico, Minecraftkrant is niet verantwoordelijk voor mogelijke schade die je door het gebruik van deze sites leidt.[/spoiler]

Downloaden

Je kan ComputerCraft los downloaden en vervolgens installeren met behulp van Forge. Ook vind je ComputerCraft in verschillende modpacks, zoals Tekkit Classic. Ik raad je die laatste methode aan aangezien je met Tekkit Classic behalve computers ook zaken als kerncentrales en mine-machines kan maken.

Download ComputerCraft en installeer het via Forge (Forge tutorial)

OF

Speel ComputerCraft via Tekkit Classic via Technic Launcher (Technic tutorial, Tekkit Classic zit al standaard in Technic)

Tutorials & Informatie

ComputerCraft kan in het begin moeilijk te begrijpen zijn, zeker als je totaal geen programmeerkennis hebt. Onderstaande artikels kunnen je helpen!

Review ComputerCraft  (NL)

Nederlandse Tutorial ComputerCraft

Engelstalige informatie via Tekkit Classic Wiki

Server opzetten

Soms wil je samen spelen op een server. Specifieke, Nederlandstalige ComputerCraft servers heb ik nog niet gevonden. Je kan zelf een server starten op verschillende manieren:

  • Voor de Tekkit Classic gebruikers: hier vind je een tutorial om een Tekkit Classic server op te zetten, ook met Bukkit-plugins voor bv. ranks, WorldEdit, meerdere werelden e.d.

  • Voor spelers die met Forge werken: Je kan ook een Forge server opzetten en ComputerCraft erin doen, hier vind je hoe dat moet.

  • Je kan ook altijd je server laten hosten, zodat je hem 24/7 online kan krijgen en je je eigen pc niet moet gebruiken. Er zijn meerdere (Nederlandstalige) bedrijven die dit aanbieden, bij https://www.serverbuilds.nl/ kan je een gratis test server aanvragen.  Tekkit Classic kan je na betaling zo selecteren in het panel en via FTP kan je ook een Forge server uploaden.


Computer #5 - Je eigen redstone computer?


Zou je graag je eigen redstone computer bouwen en zegt ComputerCraft je niets? In deze Engelstalige tutorial vind je alle informatie over hoe  je dat moet aanpakken. Je moet er wel wat ervaring en vooral veel geduld voor hebben.




Zo, dit was de eerste special. Volgende maand gaat het bouwproject over een totaal ander onderwerp. Veel leesplezier!

Een herinnering: Ik vroeg jullie in mijn vorig artikel om een reactie achter te laten van wat jij graag als bouwproject wil zien. Dat kan nog steeds! Laat het even in de reacties onder dit bericht weten en wie weet zien we jouw suggestie tijdens één van de volgende maanden. Ook meningen over dit bouwproject, evenals vragen en opmerkingen, zijn uiteraard ook meer dan welkom.

Niels

Ontvang wekelijks onze verhalen van ons in je inbox.

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen, updates en trends rondom Minecraft. Mis niets van dit populaire spel!

Elke week de leukste artikelen

Elke week de beste Minecraft-verhalen! Mis geen enkel leuk artikel en blijf op de hoogte van alles wat er speelt.