decolast

Minecraft nu beschikbaar op Oculus Rift (virtual reality)


Het is even geleden dat er een nieuwe editie van Minecraft gelanceerd werd - hoewel er steeds weer nieuwe gepland worden - maar gisteren is Minecraft uitgekomen op de VR bril Oculus Rift! Volgens Mike McGrath, developer van de AR en VR versies van Minecraft, is het alvast voor iedereen 'de moeite waard'.

Minecraft is sinds kort te spelen op virtual reality. Sinds kort, want in april kwam een VR versie van Minecraft reeds uit op de Samsung Gear VR (een andere VR bril die ontwikkeld is in samenwerking met Oculus en vertrekt van je Samsung smartphone). Nu is het dus de beurt aan de Oculus Rift. Mojang heeft er alvast maanden aan gewerkt.

Bekijk de video van Mojang hieronder:

Features

  • Support voor toetsenbord & muis.
  • Mogelijkheden voor de Xbox One controller.
  • Aanpassingen om de game soepeler te laten draaien op VR (waaronder verbeterde DX11 performance) & specifieke opties voor de Rift.
  • ...

Leuk, maar hoe kan ik het spelen?

Er is gisteren een gratis update uitgekomen voor de Minecraft: Windows 10 Edition Beta, waarmee je Minecraft ook kan spelen op de Rift. Dan kan je de launcher in de Oculus store downloaden en genieten van de game.

Waaat? De Windows 10 Edition?

Inderdaad, je moet de Windows 10 Edition hebben om Minecraft op de Rift te kunnen spelen. Dat is in principe geen probleem, gezien je de Windows 10 versie gratis kan downloaden als je de PC/Mac (Java) versie van Minecraft al hebt. De app is ook gewoon goedkoop verkrijgbaar in de Windows 10 Store.Je moet uiteraard wel Windows 10 op je PC hebben staan.

(De Windows 10 Editie is verder vrijwel identiek aan de Minecraft:Pocket Edition en te vinden in de Windows Store. Het draait op C++ en is dus niet compatibel met de meeste Minecraft PC servers (Hypixel, Mineplex, Cubecraft, tenzij mobiele versies) en mods. Je kan wel samenspelen met familie en vrienden die ook de Pocket Edition of de Windows 10 Edition hebben. Als je op PC servers wil kan je uiteraard wel de PC versie blijven gebruiken, die werkt ook gewoon op Windows 10.)

Is het dan op geen enkele manier mogelijk om Minecraft op VR te spelen met een mod voor de PC/Mac versie?

Standaard niet, maar de community heeft dit wel mogelijk gemaakt:

  • Vivecraft https://www.vivecraft.org/ (voor HTC Vive).
  • Minecrift https://minecraft-vr.com/ (voor Oculus Rift). De website van Minecrift is onlangs offline gehaald, maar als je Minecraft wil gebruiken op de Oculus Rift kan je gewoon de Windows 10 Edition ondersteuning van Mojang gebruiken.
Onthoud wel dat beide projecten niet gemaakt of ondersteund zijn door Mojang. We (MinecraftKrant) bieden deze links enkel ter informatie aan, en het gebruik is dus op eigen risico!

Meer info op op minecraft.net/en/vr

Bronnen: Mojang.com, Tweakers

Naast VR is ook al geruime tijd bekend dat Minecraft in de toekomst naar de AR-bril Microsoft HoloLens komt. Als je een VR bril hebt die Minecraft ondersteund, aarzel dan niet om een reactie achter te laten met je mening erover. We zijn benieuwd naar jullie ervaringen!


Reacties op Minecraft nu beschikbaar op Oculus Rift (virtual reality)