Minecraft edities vergeleken

Minecraft bestaat voor veel verschillende platformen en de game heeft dan ook verschillende edities. Weet je nog niet op welke platformen Minecraft allemaal beschikbaar is? Hieronder zetten we de verschillende platformen en edities op een rijtje. Al de onderstaande edities zijn officieel.

PC

De PC/Mac versie van de game draait op Java en is beschikbaar voor Windows, Mac en Linux. Dit is de klassieke Minecraft en bevat tot op heden de meeste mogelijkheden. Deze versie is te koop via de officiële website van Minecraft. Ze bevat momenteel de grootste mogelijkheden wat betreft mods, servers, texturepacks etc.

Draai je de PC versie van Windows 10? Dan werkt je PC zowel met de Java-versie (zie hierboven) als met de Minecraft: Windows 10 Edition die te koop is via de Windows Store. Spelers die de Java-versie reeds gekocht hebben, krijgen de Windows 10 editie gratis, zie hiervoor deze tutorial. De Windows 10 Edition is gebaseerd op Minecraft: Pocket Edition (PE) en wordt ook altijd met die laatste geüpdatet. De Windows 10 editie bevat momenteel minder features dan de Java-versie, maar heeft toch nog enkele voordelen. De versie maakt namelijk net als PE gebruik van het efficiëntere C++.  Ook is er ondersteuning voor een controller (maar niet vereist), XBOX Live en is er een ingebouwde schermopnametool beschikbaar. Tenslotte moet samen spelen met vrienden met PE in de toekomst mogelijk worden, net als andere updates!

Mobiel

Ook op je mobiel kan je Minecraften, dit met de Minecraft: Pocket Edition voor iOS, Android, Windows Phone 8 en Amazon Kindle Fire.

Spelers met een tablet of telefoon die draait op Windows 10 kunnen gebruik maken van de Minecraft: Windows 10 Edition.

De Pocket Edition bevat minder mogelijkheden in vergelijking met de PC/Mac versie van de game, maar aangezien het samen met de Windows 10 Edition geüpdatet wordt kunnen we nog vele updates gaan verwachten in de toekomst! Ook bevat PE enkele unieke features.

Consoles

Minecraft heeft ook edities voor verschillende consoles, deze zijn niet ontwikkeld door Mojang zelf maar door 4J Studios in samenwerking met Mojang:

  • XBOX 360: Minecraft: XBOX 360 Edition

  • Xbox One: Minecraft: XBOX One Edition

  • PlayStation 3: Minecraft: Playstation 3 Edition

  • PlayStation 4: Minecraft: PlayStation 4 Edition

  • PS Vita: Minecraft: PlayStation Vita Edition

  • Nieuw! Wii U: Minecraft: Wii U Edition


Ook de console-versies bevatten minder mogelijkheden dan de PC/Mac (Java) versie van Minecraft, maar kennen ook enkele unieke features zoals split screen. Aangezien Microsoft een versie van Windows 10 op de Xbox One wilt laten draaien (ter vervanging van de Windows 8 versie op de console, die naast nog 2 andere besturingssystemen draait), wordt het afwachten of we de Windows 10 Edition daar ook kunnen verwachten.

Minecraft is er (nog) niet voor Nintendo consoles (3DS, Wii, Wii U etc.). Wel staan zowel Nintendo als Mojang (ontwikkelaar Minecraft) open voor Minecraft op Nintendo consoles. Wij zouden Minecraft bijvoorbeeld graag zien op de Wii en de Wii U.

Rasberry PI

Voor je Rasberry PI bestaat er de Minecraft: PI Edition. Meer info hierover op pi.minecraft.net

HoloLens (AR) & VR

Op Minecon 2015 in Londen was te zien dat Minecraft ook komt naar de Microsoft HoloLens. Hierover is er nog niet al te veel informatie beschikbaar. Hier op Minecraftkrant.nl houden we je op de hoogte van het Minecraft nieuws.

Mojang is nog maar net bezig met VR-apparaten, meer info op https://minecraft.net/en/vr/

Minecraft: Story Mode

Minecraft: Story Mode is geen Minecraft maar een spin-off van de game die wordt ontwikkeld door Telltale Games in samenwerking met Mojang. Wat deze versie inhoudt kun je hier en hier vinden. Website: http://www.minecraftstorymode.com/

Education

Er zijn ook projecten om Minecraft te gebruiken in het onderwijs: MinecraftEDU en Minecraft:Education Edition , beiden in samenwerking met Mojang. Minecraft in Education werd aangekondigd op Minecon 2015.

Veel speelplezier!

-Niels

Laatste update: 13/07/2016 door Niels