decolast

10 tips om je Minecraft server te promoten


Je hebt een publieke Minecraft server en je wilt graag veel spelers bereiken, maar helaas heb je buiten je vrienden niet al te veel spelers online. Om je server bekend te maken bij de grote community die Minecraft heeft, zal je flink je best moeten doen om je server te promoten. Daarom 10 handige en onmisbare tips om dat te doen.

1. Meld je server aan op serverlijsten

De eerste tip, maar meteen ook één van de belangrijkste. Minecraft serverlijsten zijn -meestal populaire- sites waar vele Minecraft spelers op zoek gaan naar een server die bij hen past. Meestal kan je je server permanent gratis aanmelden op zo'n serverlijst en kan je tegen betaling wat extra promotie ontvangen zoals een advertentie van je server bovenaan de site, de mogelijkheid om een banner te tonen en een premium badge in de lijst.

De sortering van Minecraft serverlijsten is (hoofdzakelijk) gebaseerd op het aantal votes (stemmen) dat je server heeft gekregen van de spelers. In de Benelux bestaan er momenteel 2 serverlijsten: ServerPact (minecraftserverlijst.nl) en de serverlijst van Minecraftkrant.nl zelf. ServerPact is de grootste serverlijst, maar zonder duur premium of ultimate pakket kan je daar eigenlijk nooit in de top geraken of veel spelers naar je server trekken. Onze eigen serverlijst is momenteel kleiner, maar servers die zich gratis aanmelden hebben bijna evenveel kansen als premium advertenties.

Ons advies is dan ook om je server aan te melden op meerdere serverlijsten (ook internationale serverlijsten als Minecraftservers.org) én door je spelers te belonen d.m.v. Votifier om zo hoger in de lijst te komen. Dat belonen is zeer belangrijk, als spelers een reward (bv. diamonds, coins...) krijgen bij het voten zal de server veel hoger in de serverlijst komen.

Meld je server gratis aan op onze serverlijst

2. Maak een uitgebreid topic op Minecraft forums

Een aanzienlijk deel van de (serieuzere) Minecrafters zit ook op Minecraft forums - Minecraftforum.net voor de Engelstalige crafters en Minecraftforum.nl voor de Nederlandstalige. Je doet er dus goed aan om er een topic aan te maken voor je server. Maak wel een uitgebreid topic: vertel veel informatie, maak gebruik van opmaak/BBCODE en plaats screenshots. Het helpt ook als je server unieke games of ideeën heeft, daar zijn leden vaak sneller in geïnteresseerd dan de zoveelste survival server.

Wat ook handig is, is een banner. Deze kan je dan gebruiken in je onderschrift op Minecraft forums en op sommige serverlijsten (al dan niet tegen betaling).

3. Maak een website

Een website is dé ideale plek om je server aan de wereld te tonen. Je kan er o.a. je server regels, gamemodes, updates en screenshots kwijt. Je kan er ook een forum maken voor je server en nog zoveel meer!

Best ga je voor een webhostingpakket (is tegenwoordig heel goedkoop) en een domeinnaaam als naamvandeserver.be/.nl/.net, zodat spelers ook kunnen verbinden met play.jedomeinnaam.extensie i.p.v. met een cijfer IP. 

Wil je daar echt geen geld voor neertellen, dan kan je ook een simpele Wix of Wordpress.com site gebruiken, al staat dat niet professioneel. Voor je cijfer IP te vervangen kan je eventueel de gratis https://mcplay.pw/ service gebruiken, of als je server bij ServerBuilds staat, de ingebouwde tool, waardoor je IP iets als mijnserver.mcplay.pw wordt.

4. Maak reclame op YouTube

Minecraft video's zijn een fenomeen op YouTube. Het is dus handig om je server te promoten via dat medium. Uiteraard kan je niet meteen aan de top Youtubers vragen om van je server let's plays te gaan maken. Ook hier helpt het als je echt unieke games hebt. Ook altijd handig is een vriend of kennis met een succesvol YouTube kanaal.

Wat je anders sowieso kan doen, is een leuke trailer, serie of zelfs animatie video maken van je server en die delen met je vrienden en abonnees via sociale media, forums...

5. Maak handig gebruik van mond-op-mond reclame

->Tip ingezonden door Tim (https://www.dutchmineplayers.n...)

In het begin kunnen vrienden, familie en kennissen het grootste deel van je spelers zijn. Leuk zou zijn als deze mensen de server ook weer verspreiden aan hun vrienden. Het is  belangrijk om aan mond-op-mond reclame te doen. Ideaal zijn bv. gamemodes die je samen kunt doen zodat mensen in groepen gaan via Skype (dus mond tot mond reclame), maar ook een simpel IP (zie hierboven) kan al helpen.

Je hoeft echter niet te overdrijven. Ga dus niet Skype of YouTube onderspammen met je server IP. Als mensen het irritant beginnen te vinden, zullen ze wellicht niet op je server willen gaan spelen.

6. Promoot je server in livestreams

-> Tip ingezonden door JustLaurens (Buildcraft server, play.Buildcraft.nl)

Naast YouTube video's zijn er natuurlijk ook nog livestreams op sites als beam.pro, Twitch en YouTube. Je kan dus proberen om (kleine) Minecraft streamers te overhalen om op je server te gaan spelen.

7. Zorg voor goede staff

-> Tip ingezonden door Ronald1999 (LimitedGames server, Play.LimitedGames.net)

Als je je server groot wilt maken, helpt het niet als je commentaar krijgt omdat je staffleden spelers liggen te trollen of zonder echte reden mensen gaan bannen. Kies daarom voor professionele staffleden: mensen die je kunt vertrouwen, die professioneel en rechtvaardig werken en een beetje kennis hebben van Minecraft servers, of dat nu je vrienden zijn of niet.

8. Nieuwsbrief

Als je eenmaal aan spelers bent geraakt, is het natuurlijk de bedoeling om deze spelers te houden. Maak het je spelers zo aangenaam mogelijk op je server. Wat je ook kan doen is een nieuwsbrief (bv. via Laposta) uitgeven om je spelers op de hoogte te houden via mail. Je kan via deze weg ook allerlei promoties houden.

9. Doe iets uniek

Ik had het in de vorige tips al enkele keren vermeld, maar het is echt aangeraden als je iets uniek doet met je server. Enkele tips van Minecraft server-owners:

->Tips ingezonden door Brandstof (kavoracraft.nl) en NickerdeNick: Het beste zijn unieke games. Je kan bijvoorbeeld (retro) games, Habbo of wat dat ook naar Minecraft brengen als je zelf geen inspiratie hebt (houd wel rekening met copyright!). Je hebt hiervoor wel vaak een plugin developer nodig (het inhuren van zo'n persoon kost meestal geld), of je moet proberen om het met bestaande plugins, commandblocks en/of redstone te realiseren.

-> Tip ingezonden door Ronald1999: Wil je toch een survival of kingdom server? Zorg dan dat je niet zoals iedereen doet, maar bijvoorbeeld een custom world (worldgenerator plugin).

10. Wees vriendelijk tegenover je spelers

->Tip ingezonden door Jasper Creus (TheBroNetwork)

Wees vriendelijk en help nieuwe players met al hun problemen, zodat ze hun op hun gemak voelen. Dan gaan ze blijven komen, vrienden uitnodigen op de server, etc..

Extra Tips

Update 17/09/2016
-> Tip volledig geschreven door Antal (Decemcraft)
 • Zorgen dat nieuwe spelers ook daadwerkelijk blijven spelen, dus zorgen voor duidelijkheid.
 • Overzichtelijke spawn (je wilt niet dat mensen meteen weer leaven).
 • Niet teveel signs (worden over het algemeen toch niet gelezen).
 • Het moet duidelijk zijn waar ze bijv. kunnen gaan survivallen. (Waar de uitgang van de spawn dus is)
 • Door middel van server meldingen tips geven over leuke extra's die de server bezit. (Announcements)
 • Zorgen voor nieuwe dingen of events (zodat het spelen leuk blijft en spelers een doel hebben).
 • Zorgen dat nieuwe spelers zich thuisvoelen in de community, ze erbij betrekken en bestaande spelers kunnen nieuwe mensen ook helpen (hoeft niet alleen de staff te doen) Die bestaande spelers kun je daar bijv. weer voor belonen.
-> Tip volledig geschreven door Springstof
 • Onderschat niet hoe veel werk het kost om een server op te zetten, draaiend te houden en bij te werken.
 • Blijf vernieuwen.
 • Zorg dat je een budget hebt voor grafische artiesten, advertenties en eventueel bouwers en developers. Die vind je zelden gratis, en vaak zijn gratis mensen minder ervaren.
 • En natuurlijk een budget voor je server op zich en eventuele licenties voor een forum/website/donatie-systeem.

Heb jij ook nog een tip voor ons?

Plaats hem dan zeker in de reacties of neem contact met me op! Elke goede tip die ik nog niet heb zal hierboven geplaatst worden mét naamsvermelding van jou en je server (als je dat wil). Ineens extra en gratis promotie dus!


Dit waren 10 handige tips voor het promoten van je Minecraft server. Onthoud vooral dat wanneer je een succesvolle server wilt starten je er veel tijd en geld in zult moeten steken. Tuurlijk hoeft en kan ook niet elke server heel groot worden, dus al je niet graag al te professioneel werkt kan je gewoon een superleuke survival of kingdom server voor je vrienden en familie starten, daar is helemaal niets mis mee :-)

Veel succes met je server!

P.S.: Deze post zal later wellicht nog geüpdatet worden met extra tips en foto's :-)Reacties op 10 tips om je Minecraft server te promoten


 1. Antwerpcraft Lander - Beantwoorden

  Ik heb nog een goede tip: Maak niet te veel ranks van het begin. Ik had hier zelf problemen mee vroeger. Mensen begrepen het ranksysteem niet eens. Dus moest ik het telkens uitleggen. En zorg er dus zeker voor dat je ranks duidelijk zijn en tenslotte moet je ook weten dat een developer zelf plugins maakt en ontwikkelt. Want ik zie soms dat sommige servers (vroeger ook mijn server) een developer zien als iemand die hun plugins en hun configs gaat ''managen'', maar dat is helemaal geen developer.

 2. sameer sherzai - Beantwoorden

  super stom ik kan geen server maken

 3. Epicgames.chplay.nl - Beantwoorden

  Het ip was verkeerd

 4. Rutger (Richard.chplay.nl) - Beantwoorden

  Ik raad jullie cakehosting aan daar kun je een server maken voor echt een super lage prijs en het is ook nog eens goeie kwaliteit ik gebruikte eerst ook cakehosting maar nu gebruik ik mijn laptop

 5. Stan - Beantwoorden

  Hoezo niet? Ik heb bijvoorbeeld een hosting die al een server van 1gb aanbied voor maar 1,75!

 6. Jay Verbruggen - Beantwoorden

  Hoi.Er zijn veel tutorials etc. te vinden op bijvoorbeeld YouTube. Ook kun je veel dingen leren op minecraftkrant.nl. Als je niet weet waar je een minecraft server kunt kopen, in dat geval raad ik serverbuilds.nl aan! Niet te duur maar wel hoge kwaliteit- Jay