decolast

De toekomst van Minecraft #1: Hoe zijn de statistieken?


De populariteit van Minecraft - in het algemeen en specifiek bij de oudere doelgroep - neemt sterk af. Dat merk ik sterk in mijn eigen omgeving, maar is ook zichtbaar op fora als het Nederlands Minecraft Forum (NMCF),in de views op YouTube en in de zoekresultaten op zoekmachines. Daarom een reeks artikelen i.v.m. de statistieken van Minecraft over de jaren heen, de Better Together update voor de toekomst en de mogelijkheid van een Minecraft 2. 

In deze serie (14 augustus 2017):

1. Hoe zijn de statistieken?

2. De Better Together Update de moeite waard?

3. Tijd voor een Minecraft 2?

Wat is het probleem?

Minecraft wordt veel minder gezocht op Google Zoeken. Dat kan deels te maken hebben doordat spelers minder op zoek moeten naar hoe ze iets moeten craften, maar we zien toch ook dat de interesse in de PC versie (Minecraft servers enz.) afneemt, terwijl de Pocket Edition (incl. Windows 10 Edition) - de versie van Minecraft op mobiele apparaten zoals iPads en Windows 10 devices- niet zo sterk afneemt en zelfs weer groeiende is. Niet toevallig de versie die veelal door jonge kinderen gespeeld wordt en de versie waar Mojang en Microsoft de jongste jaren het meest op inzetten. 

YouTube


Omdat de Google zoekresultaten dus niet altijd een 100% correcte indicatie zijn voor de populariteit van de game, is het ook de moeite waard om naar de YouTube statistieken te kijken. YouTubers zijn altijd één van de belangrijkste promotors van het spel geweest en YouTube wordt dan ook veel gebruikt door de doelgroep. Ook op YouTube neemt Minecraft echter af qua populariteit ten voordele van andere games. Uiteraard gaat het ook bij YouTubers veelal om de PC/Java versie, gezien deze heel veel servers en mods bevat. Op het NMCF werden in 2013 en 2014 nog respectievelijk 350.790 en 231.276 berichten gepost, in 2017 zijn dat er 13.408. Nu is het jaar nog niet om en staat de activiteit op het NMCF niet volledig in lijn met die van Minecraft zelf, maar de trend is duidelijk zichtbaar. Wat wel opvallend en geruststellend is: in 2013 waren er bijna 32 miljoen pageviews op het NMCF, 2017 is nog niet om maar er zijn er al iets meer dan 31 miljoen geweest. Nu ligt het aantal pageviews van 2014,2015 en 2016 wel veel hoger dan dat van 2017, Minecraft nieuws, discussies, servers en forums worden nog steeds veel bekeken. Het is dus niet zo dat Minecraft dood is, het is nog steeds één van de meest verkochte spellen ter wereld op alle platformen. Verder loopt er momenteel een beta in China, een aangepaste versie van Hypixel wordt er soms wel door 30 000 spelers tegelijk gespeeld. 

Wat wel waar is, is dat waar Minecraft dus nog steeds groeiende is op mobiele toestellen en consoles (zeker nu deze zijn samengevoegd met de Better Together update) het de PC gamer steeds meer uit het oog verliest. Dat is zorgelijk, niet enkel omdat de motivatie om Minecraft te spelen veelal bij de servers en de mods ligt (anders had ik het nooit aangeraakt) maar ook omdat YouTubers, websites en servers Minecraft levendig houden. Dit hoeft ook niet te verwonderen, Minecraft is een sandbox game die enkel draait om user-generated content (of dat nu een bouwwerk, wereld, server, mod of website is).Wil Minecraft in de toekomst een veelgespeelde game blijven, dan zal het de community met de servers niet uit het oog mogen verliezen.

Lees verder


Reacties op De toekomst van Minecraft #1: Hoe zijn de statistieken?


  1. Tom - Beantwoorden

    Spijtig dat mensen minder Minecraft beginnen te spelen.