De toekomst van Minecraft #3: Tijd voor een Minecraft 2?

 • 2017-08-14
 • 1782 Bekeken
2017-08-14

De populariteit van Minecraft - in het algemeen en specifiek bij de oudere doelgroep - neemt sterk af. Dat merk ik sterk in mijn eigen omgeving, maar is ook zichtbaar op fora als het Nederlands Minecraft Forum (NMCF),in de views op YouTube en in de zoekresultaten op zoekmachines. Daarom een reeks artikelen i.v.m. de statistieken van Minecraft over de jaren heen, de Better Together update voor de toekomst en de mogelijkheid van een Minecraft 2. 

In deze serie (14 augustus 2017):

1. Hoe zijn de statistieken?

2. De Better Together Update de moeite waard?

3. Tijd voor een Minecraft 2?

Tijd voor een Minecraft "2"?

Oude 1-april grap van Mojang, toen ze met enkele YouTubers een niet-bestaande Minecraft 2 voorstelden

Alle grote titels (of het nu GTA, FIFA of Call of Duty is) komen af en toe met een nieuwe game tevoorschijn. Minecraft wordt steeds geüpdatet met nieuwe blokken en nu ook met de shaders, BT update en misschien textures aanpassingen. Misschien wordt het echter eens tijd dat Minecraft ook een soort van Minecraft 2 ontwikkeld om de oudere doelgroep van Minecraft en servers en  YouTubers weer aan te spreken. De mogelijkheid bestaat in elk geval, Minecraft PC is van 1.9 niet naar 2.0 gegaan maar naar 1.10 (binnenkort:1.13) dus is er ruimte gemaakt voor een Minecraft 2. Hoe dan ook hebben ze voldoende mogelijkheden met Microsoft dat achter hun staat. Wat ik zou willen zien in een Minecraft 2? (Voor alle duidelijkheid: Minecraft is niet zo'n serieuze game als dit artikel misschien doet suggereren, maar alles draait voor de meeste PC spelers om servers, mods en de community en dat beseft Mojang ook)

 • Betere graphics:  bv. standaard shaders (komt al naar MC "1", Mojang noemt het Super Duper graphics pack), betere textures (Mojang doet alvast een kleine poging voor de huidige versie), kleinere blokken en dus meer detail. Minecraft moet natuurlijk wel Minecraft blijven, maar het zou eens naar de graphics van andere survivals als Ark kunnen kijken.
 • Ingebouwde mod-API: Mojang kondigde ooit een mod API voor de PC aan, welke er nooit gekomen is helaas. Wat we zouden willen hebben is een uitgebreid ingebouwd alternatief in Minecraft voor Forge/Sponge, zowel voor servers als singleplayer. Een C# gebaseerde mod API zou prima kunnen denk ik. Mojang heeft nu al Add-ons voor de Pocket Edition, welke een mooi begin zijn maar nog geen alternatief voor de huidige PC mods. 
 • Game in C++ voor Windows, Mac en Linux Het zou te gek zijn als een snelle Minecraft versie cross-play heeft met alle edities en dat een soort van Spigot en PocketMine port beschikbaar is voor servers. 
 • Ik begrijp dat een console geen third-party servers zal toestaan die niet zijn goedgekeurd door de maker, of dat iOS geen al te uitgebreide mods zal toestaan. Mojang kan in dat geval een community versie maken voor de modders (zoals de huidige Java versie) en een meer gesloten versie die echter in tegenstelling tot nu zoveel mogelijk compatibel horen te zijn. Ook handig als men de imput methode (toetsenbord+muis - controller - touchscreen) detecteert zodat servers een aparte lobby kunnen maken.

Mojang heeft - voor de huidige Java versie vermoed ik - voorstellen gedaan voor andere block textures.

 • Voice chat zou ook cool zijn! Mojang/Microsoft kan dit zoals nu vrijlaten aan Teamspeak, Discord, Skype... maar kan met Skype en Xbox Live ook een leuk ingebouwd systeem in elkaar steken. Dus speler 1 op PC, speler 2 op console en speler 3 op de iPad kunnen samen bouwen en spreken. Niets belet Microsoft om hun andere software - zoals OneDrive en Teams - in te zetten om werelden te delen en communitys te maken.
 • Nieuwe, uitdagendere mobs 
 • Een versie maken dus gericht op de oudere doelgroep, community, developers en YouTubers. Dit belet niet dat de huidige Pocket, Java en Playstation versie kunnen blijven bestaan en er ook een jongere, meer gesloten Minecraft "2" gemaakt kan worden.
 • Zowat het grootste nadeel van Minecraft PC, de hackers. Betere bescherming tegen hackers door clients en mods te detecteren en naar servers toe te communiceren is een must.
 • Wellicht dat Microsoft ook wel wat leuks kan doen met Windows 10 (UWP). Een versie die je 1x aanschaft en kan verder spelen op je PC, Xbox, Surface, Lumia... zou helemaal te gek zijn! Een Time Exclusive voor Windows 10 en Xbox is zelfs geen probleem, als Minecraft maar uitkomt op andere platformen.

Heel wat ideeën dus om Minecraft een nieuw leven in te blazen! Aarzel niet om je ideeën achter te laten, deze zullen dan toegevoegd worden. Mojang is zover de artikels op het internet reiken momenteel geen voorstander van een nieuwe game (al hun veranderingen aan de game dienen voor de huidige versies). Dat is begrijpelijk, omdat Minecraft nu nog 1 van de meest verkochte games is en de community gesplist zou worden.  Toekomstmuziek dus!


Niels

Ontvang wekelijks onze verhalen van ons in je inbox.

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen, updates en trends rondom Minecraft. Mis niets van dit populaire spel!

Elke week de leukste artikelen

Elke week de beste Minecraft-verhalen! Mis geen enkel leuk artikel en blijf op de hoogte van alles wat er speelt.